Matcha-san
Matcha-san - prémiová Asamiya matcha
Matcha-san
San je uctivé japonské oslovení. V případě matcha-san slouží jako projev vděčnosti farmářům z oblasti Yubune a Shiga, kde jsem sám pracoval a odkud tato matcha pochází. Často je matcha z této oblasti označována jako Asamiya, která má díky svému prostředí s horským klimatem a historií pěstování přes 1200 let specificky sladkou a bohatou chuť. Je to ideální volba pro prémiové vychutnání přítomného momentu.
Popis:
Profil: sytě emeraldově zelená barva, sladká vůně
Chuť: hluboká a bohatá, silně umami díky dlouhému zastínění čaje.
Způsob přípravy: usucha nebo koicha bez přidaných sladidel.
Období sklizně: jaro 2025
Cultivar: Okumidori
Oblast: Shiga (Asamiya)




Matcha-san - prémiová Asamiya matcha
Matcha-san
San je uctivé japonské oslovení. V případě matcha-san slouží jako projev vděčnosti farmářům z oblasti Yubune a Shiga, kde jsem sám pracoval a odkud tato matcha pochází. Často je matcha z této oblasti označována jako Asamiya, která má díky svému prostředí s horským klimatem a historií pěstování přes 1200 let specificky sladkou a bohatou chuť. Je to ideální volba pro prémiové vychutnání přítomného momentu.
Popis:
Profil: sytě emeraldově zelená barva, sladká vůně
Chuť: hluboká a bohatá, silně umami díky dlouhému zastínění čaje.
Způsob přípravy: usucha nebo koicha bez přidaných sladidel.
Období sklizně: jaro 2025
Cultivar: Okumidori
Oblast: Shiga (Asamiya)
Jak na přípravu?
USUCHA:
- Ohřejeme si vodu na teplotu okolo 70-80 °C. Do ní si následně na několik momentů namočíme Chasen, abychom ho probudili a tím zvýšili jeho pružnost. Snížíme tak riziko jeho poškození.
- Mezitím si do misky (Chawan) přes sítko přesijeme asi 2 g matchi. Tohoto množství dosáhneme dvěma vrchovatými nabráními pomocí Chashaku.
- K Matchi přidáme 50-70 ml ohřáté vody
- Nyní je čas na šlehání. Pomocí Chasenu se krouživými pohyby snažíme rozvířit matchu tak, aby žádná nezůstala na dně. Netlačte však příliš, stačí jemně míchat. Poté s větší rychlostí začněte šlehat ve tvaru písmene "M" nebo "W". Nyní se snažíme do nápoje zapracovat vzduch tak, abychom vytvořili pěnu. Pro tento pohyb je ideální používat pouze zápěstí, nikoli celou paži. Po alespoň 30-50 vteřinách bychom měli na povrchu vidět hustou pěnu. Pokud ne, zkuste přidat na rychlosti šlehání. Pěna také bude mít v tuto chvíli velké bubliny. Těch se zbavíme pomalými krouživými pohyby po hladině tak, abychom bubliny přesunuli na okraj a ony tak praskly. Tím nám tak po chvíli zbyde krásná mikro pěna. Nyní je hotovo.
- Opláchněte Chasen, umístětě jej na Chasen-tate (stojánek).
- Teď už si jen užijte přítomný moment s matchou, která byla sklizena a zpracována v japonských horách.
KOICHA
- Ohřejeme si vodu na teplotu okolo 70-80 °C. Do ní si následně na několik momentů namočíme Chasen, abychom ho probudili a tím zvýšili jeho pružnost. Snížíme tak riziko jeho poškození.
- Mezitím si do misky (Chawan) přes sítko přesijeme asi 4 g matchi. Tohoto množství dosáhneme čtyřmi vrchovatými nabráními pomocí Chashaku.
- K Matchi přidáme přibližně 20 ml ohřáté vody.
- Ihned začneme pomocí Chasenu pomalu krouživým pohybem míchat. Je to jiný pohyb, než při přípravě Usucha. Naším cílem je elegantním pohybem Chasenu rozmíchat matchu do hladké pasty. Není zde dostatek vody pro šlehání, proto se snažíme o hydrataci všech částí matchi tak, abychom nevytvořili hrudky.
- Po důkladném propojení matchi a vody můžeme přidat okolo 10 ml vody, aby se matcha lépe pila, a opět promíchat. Stále však bude velmi hustá. To je však cílem. Chuť je mnohonásobně koncentrovanější a můžeme tak cítit všechny detaily dané matchi.
- Po vypití Koichi můžeme přilít trochu vody a vyšlehat s matchou, která zůstala v misce.