



Matcha-chan
Chan je hravé japonské oslovení. Zde to zastupuje nespoutanou kreativitu, prostor pro experimentování a hravost. Je to kvalitní matcha z jarní sklizně, ale její průbojná chuť ji dovoluje být smíchána s mlékem či jinak dochucena. Je to ideální matcha pro zkoušení nových kombinací při zachování té nejvyšší kvality.
Profil: krémová
Chuť: výrazná chuť s nádechem lískových ořechů a mléka.
Způsob přípravy: matcha Koi latté nebo jiné míchané nápoje. Usucha je možná, avšak velmi výrazná.
Období sklizně: jaro 2025
Cultivar: Okumidori
Oblast: Yame
KOI LATTÉ:
Protože Matcha-chan není latté grade, ale je dostatečně výrazná pro zjemnění mlékem, tak jsem vytvořil recept na Koi Latté (silné latté). Má méně vody a mléka pro co největší zachování profilu matchi.
Ingredience:
- 3-4 g Matcha-chan
- 50 ml horké vody
- 100 ml mléka
- kapka medu
Postup:
- Ohřejeme si vodu na teplotu okolo 70-80 °C. Do ní si následně na několik momentů namočíme Chasen, abychom ho probudili a tím zvýšili jeho pružnost. Snížíme tak riziko jeho poškození.
- Mezitím si do misky (Chawan) přes sítko přesijeme asi 3-4 g matchi. Tohoto množství dosáhneme třemi až čtyřmi vrchovatými nabráními pomocí Chashaku.
- K matchi přidáme 40-50 ml ohřáté vody.
- Nyní je čas na šlehání. Pomocí Chasenu se krouživými pohyby snažíme rozvířit matchu tak, aby žádná nezůstala na dně. Netlačte však příliš, stačí jemně míchat. Poté s větší rychlostí začněte šlehat ve tvaru písmene "M" nebo "W". Nyní se snažíme do nápoje zapracovat vzduch tak, abychom vytvořili pěnu. Pro tento pohyb je ideální používat pouze zápěstí, nikoli celou paži. Po alespoň 30-50 vteřinách bychom měli na povrchu vidět hustou pěnu. Pokud ne, zkuste přidat na rychlosti šlehání. Pěna také bude mít v tuto chvíli velké bubliny. Těch se zbavíme pomalými krouživými pohyby po hladině tak, abychom bubliny přesunuli na okraj a ony tak praskly. Tím nám tak po chvíli zbyde krásná mikro pěna.
- Pokud děláme verzi na ledu, vložíme do čisté sklenice led, nalijeme mléko a nakonec přidáme matchu. Můžeme přidat trochu medu či jiného sladila dle preferencí. Při horké verzi vynecháme led a naopak mléko ohřejeme, ať už v hrnci, mikrovlnce nebo pomocí parní trysky kávovaru. Nalijeme do sklenice a nahoru opět přidáme vyšlehanou matchu a případně med.
- Důkladně promícháme a
USUCHA:
Ohřejeme si vodu na teplotu okolo 70-80 °C. Do ní si následně na několik momentů namočíme Chasen, abychom ho probudili a tím zvýšili jeho pružnost. Snížíme tak riziko jeho poškození.
Mezitím si do misky (Chawan) přes sítko přesijeme asi 2 g matchi. Tohoto množství dosáhneme dvěma vrchovatými nabráními pomocí Chashaku.
K Matchi přidáme 50-70 ml ohřáté vody
Nyní je čas na šlehání. Pomocí Chasenu se krouživými pohyby snažíme rozvířit matchu tak, aby žádná nezůstala na dně. Netlačte však příliš, stačí jemně míchat. Poté s větší rychlostí začněte šlehat ve tvaru písmene "M" nebo "W". Nyní se snažíme do nápoje zapracovat vzduch tak, abychom vytvořili pěnu. Pro tento pohyb je ideální používat pouze zápěstí, nikoli celou paži. Po alespoň 30-50 vteřinách bychom měli na povrchu vidět hustou pěnu. Pokud ne, zkuste přidat na rychlosti šlehání. Pěna také bude mít v tuto chvíli velké bubliny. Těch se zbavíme pomalými krouživými pohyby po hladině tak, abychom bubliny přesunuli na okraj a ony tak praskly. Tím nám tak po chvíli zbyde krásná mikro pěna. Nyní je hotovo.
Opláchněte Chasen, umístětě jej na Chasen-tate (stojánek).
Teď už si jen užijte přítomný moment s matchou, která byla sklizena a zpracována na japonskými farmáři.